Erik Vinther skrev:





Horsens folkeblad skrev:
Jyllands-Posten skrev
De medvirkende gør Palsgaard Sommerspils ”Troldmanden fra Oz” til fornøjeligt sommerteater
![[object Object]](https://jyllands-posten.dk/incoming/image/13168933/2ji26k/ALTERNATES/native-app-2048/side-30.jpeg)
MUSICAL
TROLDMANDEN FRA OZ
PALSGAARD SOMMERSPIL
Af L. Frank Baum
Iscenesættelse: Jens Frausing
Scenografi: Pernille Ekstrand
Varighed: 2 timer og 50 minutter
Spiller i Juelsminde til den 8. august
Igen i år er Palsgaard Sommerspil rykket ind i parken bag Palsgaard Gods i Juelsminde. Det har de gjort siden 1972. På den måde er Palsgaard Sommerspil sammen med eksempelvis Nyborg Voldspil og Varde Sommerspil blandt de garvede i flokken af sommerteatre, der hvert år lokker tusindvis af tilskuere til friluftscenerne.
De har alle en hob af glade amatører på scenen, en håndfuld professionelle i den kunstneriske ledelse – undertiden også i de bærende roller – og en overvældende opbakning fra frivillige bag scenen, i systuen, i kaffeboden og på parkeringspladsen. Hvis vi havde glemt, at Danmark er et foreningsland, så bliver vi mindet om det her.
Derfor kan vi også acceptere mere, når det gælder præstationerne på scenen. Ikke alle kan eller skal bære store solosange eller karakterskuespil. Det professionelle team har derfor et desto større ansvar for at forme forestillingen, så de medvirkende viser sig fra deres bedste sider og ikke bliver gjort til grin for åbent tæppe. Det ses desværre nogle gange.
Heldigvis er det ikke tilfældet i ”Troldmanden fra Oz”, der er dette års musical hos Palsgaard Sommerspil. Vores hovedperson, gårdpigen Dorothy Gale fra Kansas, er skøn i Ann Charlotte B. Madsens skikkelse, og hun tager ubesværet livtag med kendingssangen ”Somewhere Over the Rainbow” (oversat til dansk). Og hendes tre venner, fugleskræmslet, tinmanden og løven, er alle både morsomme og følsomme i deres roller.
Så rummer vi til gengæld, at korsatserne indimellem bliver mere flerstemmige, end komponisten havde tænkt sig, og at der fra visse kanter bliver givet fuld gas med patos og gestikulationer – også selv om det er ude på flanken i en ellers diskret ensemblerolle. Det har også sin charme.
Arbejdet med at tilpasse sig de medvirkendes evner lykkes bedst hos koreografen Jacob Philip Andersen. Han får på kreativ vis gjort alle dansene varierede og udtryksfulde, uden at slå brødet for stort op. Det betyder, at de medvirkende ikke bare ligner professionelle musicalperformere, men også gennemfører koreografierne med en god portion overskud og selvsikkerhed.
”Troldmanden fra Oz” er et eksempel på, at noget ikke er godt, fordi det er gammelt. Der er lavet adskillige bedre coming of age-historier siden år 1900, hvor L. Frank Baum skrev bogen. Men Pernille Ekstrand har skabt en formidabel farveladescenografi, der pynter som tivolistribet slikpapir om den temmelig uspændende historie – og de næsten tre timer, vi bruger på den.
Forestillingen imponerer således især visuelt og koreografisk, og de medvirkende gør den til en fornøjelig teateroplevelse til sommerkalenderen.
Ungt teaterblod skrev
Anmeldelse: Troldmanden fra Oz, Palsgaard Slotspark (Palsgaard Sommerspil)






Af Sanne Halkjær Hebsgaard
Palsgaard Sommerspil skulle oprindeligt have haft premiere på Troldmanden fra Oz sidste år. Men da Coronapandemien rasede, måtte Palsgaard Sommerspil udsætte premieren til 2021. Derfor er det i år muligt at tage med Dorothy over regnbuen og opleve magien, der er at finde langt, langt væk fra Kansas City.
Og lige fra starten hvor forestillingen bliver slået an, sidder jeg allerede med gåsehud. Musikken er nemlig lige fra start med til at præsentere den magi, der har så stor en plads i forestillingen. Og det er uden tvivl et meget kompetent orkester, der står bag musikken i dette års sommerspil. Forestillingen lægger op til, at et symfoniorkester spiller al musikken, det er dog svært at få til at passe ind pladsmæssigt. Derfor er noget af musikken indspillet på forhånd, som så afspilles sammen med det orkester, der rent faktisk er tilstede. Og det er et super godt resultat, for det lyder simpelthen så smukt.

Selve scenografien af Pernille Ekstrand er også med til at skabe dette helt unikke univers og skabe kontrasten mellem den lille gård, hvor Dorothy bor i Kansas City og den magiske verden med den gule vej. Scenografien er bygget op i flere forskellige niveauer, som giver mulighed for at udnytte hele scenen på forskellige måder. Derudover er den gule vej en meget vigtig del af scenografien og også historien i Troldmanden fra Oz. Og den får samtidigt også en central rolle i scenografien, da den er midt på scenen hele forestillingen igennem.
Selve castet i forestillingen formår også at levere et super flot produkt. Den kemi, der er mellem Ann Charlotte B. Madsen, Oliver Skøtt, Marc Olsen og Kasper Kragh Dybdal, der henholdsvis spiller Dorothy, Tom/Fugleskræmslet, John/Tinmanden og Leo/Løven, er helt vildt god. De passer supergodt sammen, og passer perfekt ind i de roller. De er alle overbevisende, i den rolle, de besidder, om det enten er den hjertevarme Dorothy, Fugleskræmslet uden hjerne, Tinmanden uden hjerte eller Løven uden mod. Og når de spiller sammen, så går det op i en højere enhed.
Kostumerne, som skuespillerne er iført, er virkelig gennemførte. De passer lige ind i universet, og giver alle skuespillerne så meget karakter. Den gode heks Glindas kjole er overdådig og borgerne i Oz er alle iført grønt tøj i alle afskygninger. Det er tænkt længe over alle kostumerne, og det er også givet godt ud. For når så stor en del af forestillingen foregår i et andet univers, skal kostumerne også afspejle det, og det er man i hvert fald nået i mål med her.

Selve ensemblet er med til at skabe liv på scenen og gøre den magiske verden endnu mere eventyrlig. Og det er tydeligt, at der er gjort en dyd ud af gøre ensemblet helt perfekt. For der er så meget liv på scenen i de store ensemblescener, og der er så mange små historier hist og her, hvis man virkeligt ser efter. Samtidigt er ensemblet med til at skabe baggrundslyden med deres skønsang. Og koret er simpelthen så godt sammensat. Det lyder utroligt smukt, og er sammen med musikken med til at skabe baggrundslyden for lige netop Palsgaard Sommerpils version af Troldmanden fra Oz.
Selve koreografien af Jacob Philip Andersen har en smule kant, og det passer umiddelbart ret godt til forestillingen. Til tider virker den en smule simpel, men ellers er den lige i skabet. Der er meget fokus på de unaturlige væsner, og koreografien afspejler dermed det specielle univers, Dorothy er havnet i. Publikum bliver hele tiden præsenteret for en eventyrlig verden med mange forskellige væsner. Væsnerne er lidt kantede og kække, og der passer koreografien ret godt ind. Den er kantet og interessant og se på, og den passer godt ind i fortællingen om et alternativt univers, hvor Dorothy starter sin rejse hjem mod Kansas City.

Alt i alt så går Troldmanden fra Oz op i en højere enhed. Og forestillingen er ideel både til børn og voksne. For rejsen, som Dorothy er på, er også et bevis på, at man kan hvad man vil. Hun finder troen på, at hun kan finde hjem igen, og samtidigt er hun så godhjertet, at hun ønsker at hjælpe sine nye venner.
Det er en eventyrlig forestillingen, og tiden flyver bare af sted. Selvom forestillingen varer omkring tre timer, så føles det ikke, som om man har siddet der så læge. Der kan stilles spørgemålstegn ved, om tre timer er for langt tid, hvis forestillingen skal gå for en familieforestilling, men umiddelbart er tiden givet godt ud til den lange fortælling. Og før man ved af det, er forestillingen forbi, og så går turen hjem, dog med garanti for at man har nydt de sidste par timer i selskab med Munchkins, Winkies, valmuer og mange, mange flere.
Palsgaard Sommerspil
Palsgaard Slotspark, Palsgaardvej 10, 7130 Juelsminde
Spilleperiode: 29. juli-8. august 2021
Set den 29. juli 2021
Fotos: Rikke Kidmose
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
Klip fra Facebook
















Kystlandet skriver: